Het startkapitaal verkrijgen

thumb-financeEr zijn verschillende mogelijkheden om financiën te krijgen voor het opstarten van het bedrijf: sparen en lenen. Indien mogelijk zal het MBC de ondernemers helpen om een lening te krijgen voor de noodzakelijke investeringen.

Het uiteindelijke Business Plan dient als de aanvraag voor een lening bij een van MBC’s Micro Finance Partners. Een andere en aanvullende manier om kapitaal te verkrijgen is dat de ondernemers zich in een vroeg stadium in het MBC proces aansluit bij een Spaargroep.

De Spaargroep komt een keer per week bij elkaar en elk groepslid vstort zijn/haar spaargeld voor die week. De regels over het bedrag dat wordt gespaard en de manier waarop het wordt omgezet in een lening voor de leden van de groep, wordt bepaald door de groep zelf.

Andere manieren om het bedrijfje te financieren:

De eerste bron van financiering die een deelnemer zou moeten overwegen voor zijn bedrijf is zijn eigen spaargeld of geld dat hij kan krijgen door de eventuele verkoop van spullen die hij niet meer gebruikt.
De tweede bron die kan worden overwogen is familie en vrienden, en hun spaargeld. Lenen van familie en vrienden kan een deelnemer veel kosten schelen. De rente op kleine leningen van banken kan hoog zijn, en dit zal een aanzienlijke last voor hun bedrijf zijn in de eerste paar maanden.
Spaarplannen en diverse leenvormen zijn overal verkrijgbaar. Deze regelingen brengen een hoge rente in rekening, maar er zijn geen extra kosten (in tegenstelling tot veel banken en microfinancieringsregelingen) en de rente gaat terug naar de gemeenschap. Veel meer hierover is te vinden op de website www.kiva.org maar in wezen zijn de spaarplannen en leenprogramma’s opgezet door de lokale gemeenschappen van maximaal 35 personen, die ieder hun spaargeld bij elkaar brengen, lenen aan de leden van de regeling, en eiedereen deelt in de winst. De regelingen kiezen hun eigen ambtenaren, maken hun eigen statuten en stellen hun eigen leningsvoorwaarden.

Het is moeilijk om een lening van een commerciële bank te krijgen, want meestal zijn ze niet in staat om goed om te gaan met de kleine leningen waar de deelnemers van het MBC programma voor in aanmerking komen.
Het belangrijkste alternatief voor gezinsfinanciering of spaarkredieten zijn de microfinancieringsinstellingen. De administratieve kosten van microfinanciering zijn hoog in vergelijking met de waarde van de meeste leningen. Deze administratieve kosten worden gedekt door de rente die in rekening wordt gebracht. Meer informatie over microfinancieringsorganisaties kan worden gevonden op www.microfinancecouncil.org.

Micro-Financiering  in de Filippijnen

Micro-financiering is een pakket financiële diensten voor de armen en klanten met een laag inkomen, met name micro-ondernemers. Deze financiële diensten kunnen bestaan uit zakelijke kredieten, spaarplannen en hypotheken. De lening kan worden gebruikt om voorraden, goederen of apparatuur aan te schaffen voor de micro-onderneming.

Om in aanmerking te komen voor een zakelijke lening moet een micro-ondernemer deelnemen aan een spaargroep in de buurt van zijn / haar woonplaats. Tijdens elke bijeenkomst van deze ‘fellowship’ groep betalen de deelnemers hun leningen, storten een spaarbedrag delen succeservaringen en praten over elkaars zakelijke en / of persoonlijke problemen.

Meer info: http://cct.org.ph/microfinance/